Traditii de botez

iun. 8, 2018 | Blog

Evenimentul Botezului nu este nici el ferit de traditii, obiceiuri sau diverse superstitii. Fie ca vorbim de traditii mostenite din batrani, sau locale, unde acestea variaza de la o zona a tarii la alta, fie ca analizam din punct de vedere al obiceiurilor populare, cea mai „sanatoasa” abordare ar trebui sa fie preocuparea indeplinirii traditiilor religioase.

Nu este un secret faptul ca Romania este o tara crestin-ortodoxa iar Botezul este una dintre cele 7 Taine (dintre toate religiile lumii, ortodoxia este singura care a pastrat intacte aceste taine, necautand sa le „modernizeze”). De fapt, Botezul este cea mai veche Taina si reprezinta primirea pecetii Duhului Sfant, curatirea de pacatul stramosesc si nasterea celui botezat intru una Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca Biserica.

Trusou de botez personalizat prin brodare

Trusou de botez personalizat prin brodare

In momentul in care mergem la biserica pentru a stabili evenimentul de botez, preotul ne solicita sa procuram cateva elemente esentiale care vor fi folosite in timpul slujbei de botez: hainute noi, panza de mir sau crasma, fasa, sticluta de mir, un sapun, un prosop mediu, un prosop pentru bebelus si o paturica. Despre acestea noi am mai vorbit in alte articole de pe blog asa ca nu vom mai face referire la scopul lor. Vom vorbi acum despre traditiile populare ce decurg din folosirea acestor produse in perioada post botez.

Din batrani se spune ca este bine sa pastram panza de mir, prosopul si paturica bebelusului deoarece acestea ii vor aduce micutului botezat un somn linistit, ferit de cosmaruri sau vise intunecate. Tocmai de aceea multi nasi si parinti ne solicita sa brodam pe aceste produse rugaciuni (cum ar fi rugaciunea Tatal nostru sau Inger, ingerasul meu), dedicatii si urari si desene cu ingerasi. Simbolistica i-a preocupat pe oameni inca din cele mai vechi timpuri. In sticluta de mir am dus la biserica ulei de masline virgin pe care preotul l-a sfintit in timpul slujbei. Chiar si preotii recomanda parintilor copilului botezat sa pastreze in casa acest ulei si sa unga copilasul de cate ori il vad agitat sau de cate ori simt nevoia si sa rosteasca rugaciunea „Tatal nostru”. Nu mai are rost sa discutam despre puterea cuvintelor si asa ca putem considera aceasta ca fiind o traditie demna de luat in seama.

Un alt obicei popular este legat de lumanarea de botez de care preotul a legat fasa in timpul slujbei. Fasa se personalizeaza cu numele noului crestin spre a ramane amintire de la primul eveniment din viata lui. Astfel, se obisnuieste ca atunci cand parintii si nasii revin acasa dupa Slujba de Botez, nasa sau mama sa stinga flacara de la lumanare in tocul de sus de la usa camerei unde doarme copilul. Aceasta se va face in forma crucii rostind cuvintele: in numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant, Amin! Nasa va trece prima in camera, insemnand usa in acest fel si imediat va intra si mama cu copilasul.
De departe cea mai populara traditie de botez este legata de baita de mir. In jurul acestei actiuni roiesc cele mai multe obiceiuri si superstitii desi multe dintre acestea nu au legatura cu canoanele religioase. Pentru baita de mir, nasele ne solicita un set de hainute, un prosop si o paturica. Daca pentru trusoul de botez 80% dintre optiuni sunt pentru desene cu ingerasi, la produsele pentru baita de mir se aleg personaje din desene animate, fluturi, mijloace de transport sau diverse animalute care mai de care mai dragalase. In topul preferintelor se afla personajele din desene animate si ursuletul peticit. In privinta hainutelor pentru baita de mir am observat ca se prefera fie un set de salopeta de bumbac cu body si sosetele, fie un halat de baie sau un costumas cu broderie traditionala, cu motive populare compus din: ie sau camasa pentru baietei, pantalon si vestuta sau rochita si vestuta pentru fetite. Alte preferinte pentru hainutele de la baita de mir au fost rochitele vesele si colorate cu dantela si tulle sau rochitele din bumbac pentru fetite si pantaloni haiosi cu camasa tip body si bretele pentru baietei. Salopetele si rochitele de bumbac sunt cele personalizate cu desen si prenume iar pentru body se opteaza pentru urari de tipul: „De astazi sunt crestin”. „Astazi am primit Taina Botezului” ‚ „Astazi am fost botezat” , „Sa ai o viata binecuvantata” ; „ Dumnezeu sa te binecuvanteze”. Hainutele mai elegante ne sunt comandate atunci cand dupa baita de mir are loc si o masa cu mai multi invitati.
Tot pentru slujba de botez si baita de mir, ne-au fost solicitate batiste cu diferite mesaje si urari, insotite de ingerasi, cruciulite sau alte simblouri crestine (ex porumbei albi). Batistele sunt si ele personalizate cu initialele copilui si data de botez. Batistele au dimensiuni de 30-35 cm latura, sunt decorate cu danteluta fina pe margine si de regula cea mai aleasa culoare este albul.
La baita de mir se obisnuieste peste tot in tara, ca in apa din scaldatoare nasa sa puna diferite obiecte si plante, fiecare cu rolul sau: o bijuterie din aur care semnifica bogatie, grau care inseamna ca micutul va fi rodnic si va naste prunci perste ani, miere pentru ca proaspatul crestin sa fie dulce si bland, un ou ca pielea sa sa fie sanatoasa, un strop de parfum pentru prospetime si curatenie, cateva petale de flori pentru frumusete samd. Acestea variaza usor de la o regiune a tarii la alta. In timpul baitei de mir se obisnuieste ca nasa sa-i faca verbal diferite urari copilului.

trusou botez personalizat fetite

Trusou de botez personalizat pentru fetite

In unele zone se spune ca baita de mir sa se faca a doua zi, pentru ca cel crestinat prin Taina Botezului sa stea cat mai mult „in mir”. Totusi pentru aceasta traditie nu exista un temei religios canonic, asadar baita se va face in functie de disponibilitatea nasilor si se opteaza fie pentru aceeasi zi cu a botezului, fie pentru a doua zi.

 

0 Comments

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *